7 Συμβουλές θηλασμού για νέες μητέρες.

Ο θηλασμός είναι υπέροχος, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάθε νέα μητέρα. Είτε ξεκινάτε το ταξίδι θηλασμού είτε προετοιμάζεστε για το ταξίδι, αυτές οι 7 συμβουλές θηλασμού για νέες μητέρες θα αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Θα σας εξοπλίσουν με τις πληροφορίες και τα εργαλεία που χρειάζεστε για να επιτύχετε το ταξίδι του θηλασμού σας. 

1. Κλείδωμα. Πώς να αυξήσετε την παροχή γάλακτος

Η απόκτηση καλής σφραγίδας είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση μιας θεραπείας χωρίς πόνο. Όταν το μωρό σας είναι σε λανθασμένη θέση, μπορεί να προκαλέσει πόνο στη θηλή.

Ενώ βρίσκεστε ακόμα στο νοσοκομείο μετά τη γέννηση του μωρού, ζητήστε από μια νοσοκόμα ή έναν σύμβουλο γαλουχίας να σας διδάξει πώς να τοποθετήσετε σωστά το μωρό. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύ πόνο στις πρώτες μέρες του θηλασμού.

Όταν το μωρό είναι μανδαλωμένο σωστά, όλη η θηλή σας και όσο το δυνατόν περισσότερη περιοχή (η πιο σκοτεινή περιοχή γύρω από τη θηλή σας) βρίσκεται στο στόμα του μωρού. Δεν πρέπει να αισθάνεστε σαν να σας δαγκώνουν ή να σας τσιμπήσουν.

Συμβουλή: Για να αποφύγετε να βλάψετε τις θηλές σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε σπάσει το μάνδαλο και ξεκινάτε ξανά όταν το μωρό σας δεν κολλά καλά. Μπορείτε να το κάνετε εισάγοντας το δάχτυλό σας καθαρισμού στη γωνία του στόματος του μωρού σας και ανάμεσα στα ούλα.

2: Ξεκινήστε αμέσως

Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε το νεογέννητό σας, ξεκινήστε να θηλάζετε αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού εάν είναι δυνατόν. Η επιθυμία να θηλάσετε είναι ισχυρότερη τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση.

Συμβουλή: Βάλτε το μωρό στο στήθος για 30 λεπτά έως 2 ώρες καθώς απολαμβάνετε επαφή με το δέρμα. Η επαφή του δέρματος με το δέρμα ηρεμεί και χαλαρώνει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό και διεγείρει τις ορμόνες που υποστηρίζουν το θηλασμό. Αυτή η πρώιμη έναρξη του θηλασμού είναι ευεργετική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

3. Πώς να καταλάβετε πότε το μωρό πεινάει και χρειάζεται τροφή

Όταν αποχωρείτε από το νοσοκομείο, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να νοσηλευτείτε κατ’ απαίτηση και να μην πάτε περισσότερο από 4 ώρες πριν από τη σίτιση.
Ωστόσο, καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα χρειαστεί να μάθετε τις ενδείξεις πείνας του μωρού, ώστε να μπορείτε να πείτε πότε θέλει να ταΐσει ακόμη και πριν αρχίσει να κλαίει. Είναι καλύτερο να ταΐζετε το μωρό σας όταν είναι σε εγρήγορση.

Συμβουλή: Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι το μωρό σας πιθανότατα χρειάζεται τροφή.

  • Το μωρό χτυπάει τα χείλη
  • Στριφογυρίζει ή χτυπιέται
  • Πιπίλισμα στα χέρια
  • Ανοίγοντας το στόμα και γυρίζοντας το κεφάλι
  • Κλαψουρίζει

4. Οι θηλές σας θα σας ευχαριστήσουν για αυτήν την συμβουλή

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να συσκευάζετε την κρέμα θηλών στην τσάντα του νοσοκομείου σας για να την έχετε και να την χρησιμοποιήσετε το συντομότερο δυνατό. Χρησιμοποιήστε το πριν βλάψει τις θηλές σας γιατί αν δεν το κάνετε, τελικά θα βλάψουν.
Η κρέμα θηλών διατηρεί το στήθος σας ενυδατωμένο και βοηθά στην πρόληψη της ξηρότητας και του σπασίματος.
Συμβουλή: Αποκτήστε μια φυσική κρέμα θηλών που είναι ασφαλής εάν καταναλώνεται από το μωρό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό είναι έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το σκουπίζετε πριν από κάθε ροή.
Πιθανότατα θα χρειαστείτε μόνο ένα μπουκάλι που θα σας διαρκέσει μερικούς μήνες, οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε πολλά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως κρέμα πάνας ή βάλσαμο για τα χείλη. Είναι φοβερό.

5. Διαρροή στήθους

Ως μητέρα για πρώτη φορά μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο διαρρέουν τα στήθη σας. Μην ανησυχείτε όμως, είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα στήθη σας θα διαρρεύσουν ακόμη και όταν δεν θηλάζετε και εάν έχετε πολύ υψηλή ποσότητα όπως εγώ, μπορεί να ξυπνήσετε με το κρεβάτι σας εμποτισμένο με μητρικό γάλα.
Συμβουλή: Αγοράστε τα θηλάκια και τοποθετήστε τα στο σουτιέν για να απορροφήσετε όλο το μητρικό γάλα που έχει διαρρεύσει, ώστε να μην καταλήξετε να περπατάτε σε βρεγμένη κορυφή. Οι στηθόδεσμοι με επένδυση που είναι αρκετά άνετοι για να κοιμηθούν είναι πολύ χρήσιμοι όλη τη νύχτα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος στο κρεβάτι σας για να προστατεύσετε το στρώμα σας.

6. Μην πιέζετε πάρα πολύ το χρονοδιάγραμμα

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου όταν έπαιρνα τα μωρά μου ήταν ότι μπορούσα να κοιμηθώ τη νύχτα. Έτσι μελέτησα πολλά και έμαθα ότι ξεκινώντας να βάζω το μωρό σε ρουτίνα νωρίς μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.
Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, πήρα τα χρονοδιαγράμματα που παρέχονται σε ένα από τα βιβλία και προσπάθησα να τη βάλω στο χρονοδιάγραμμα. Το πρόβλημα είναι ότι, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν και είναι σχεδόν αδύνατο να τα διατηρήσουμε σε ένα αυστηρό πρόγραμμα σίτισης.
Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι είχα  τόσο άγχος όλη την ώρα και απογοητευμένος κάθε φορά που δεν πληρούσαμε το «αναμενόμενο πρόγραμμα». Για χάρη της ψυχικής μου ευημερίας, σταμάτησα να ακολουθώ το πρόγραμμά μου και αποφάσισα να ακολουθήσω το πρόγραμμα της και να δημιουργήσω μια χαλαρή ρουτίνα γύρω από το δικό της «πρόγραμμα» ή την έλλειψη αυτού.
Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα και έγινα πολύ πιο ευτυχισμένος. Θα πρότεινα ότι στις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός μωρού επικεντρωθείτε στην εκμάθηση του μωρού σας και την απόλαυσή τους.
Συμβουλή: Εάν τονίζετε ότι το μωρό σας τηρεί ένα πρόγραμμα, θυμηθείτε ότι το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργεί για σας και όχι το αντίστροφο. Εάν δεν λειτουργεί, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα και να εστιάσετε στο να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το μωρό. Μια χαλαρή ρουτίνα eat-play-sleep ή eat-play-eat-sleep μπορεί να είναι πιο πρακτική από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Δώστε στον εαυτό σας χάρη και προσαρμόστε τις ανάγκες σας.

7. Υποστήριξη, υποστήριξη, υποστήριξη

Η υποστήριξη είναι τόσο εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο όταν θηλάζετε αλλά γενικά ως νέα μητέρα. Χρειάζεστε υποστήριξη με τη μορφή συντρόφου, φίλου ή ακόμη και μέλους της οικογένειας που μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε τις πρώτες εβδομάδες και μήνες ενός νεογέννητου.
Συμβουλή: Ο θηλασμός μπορεί να σας επηρεάσει εύκολα και το να έχετε ένα άτομο υποστήριξης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Ακολουθούν διάφοροι τρόποι για να λάβετε υποστήριξη για το ταξίδι θηλασμού:
Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον διαθέσιμο για να σας βοηθήσει με τις καθημερινές σας ανάγκες, ώστε να μπορείτε να δώσετε περισσότερη προσοχή στο νεογέννητό σας.
Ελάτε σε επαφή με έναν σύμβουλο γαλουχίας, τον οποίο μπορείτε να θέσετε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό και να λάβετε την υποστήριξή τους.
Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι θηλασμού για να στηρίξετε το μωρό καθώς τα ταΐζετε και κάνετε τα χέρια σας ένα διάλειμμα.

Leave a comment