7 Συμβουλές θηλασμού για νέες μητέρες.

Ο θηλασμός είναι υπέροχος, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάθε νέα μητέρα. Είτε ξεκινάτε το ταξίδι θηλασμού είτε προετοιμάζεστε για το ταξίδι, αυτές οι 7 συμβουλές θηλασμού για νέες μητέρες θα αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Θα σας εξοπλίσουν με τις πληροφορίες και τα εργαλεία που χρειάζεστε για να επιτύχετε στο ταξίδι του θηλασμού. 

1. Κλείδωμα. Πώς να αυξήσετε την παροχή γάλακτος

Η σωστή τοποθέτηση είναι το κλειδί για ένα αποτελεσματικό και ανώδυνο θηλασμό. Όταν το μωρό σας είναι σε λανθασμένη θέση, μπορεί να προκαλέσει πόνο και τραυματισμό στη θηλή.

Ενώ βρίσκεστε ακόμα στο νοσοκομείο μετά τη γέννηση του μωρού, ζητήστε από μια νοσοκόμα ή έναν σύμβουλο γαλουχίας να σας διδάξει πώς να τοποθετήσετε σωστά το μωρό. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύ πόνο στις πρώτες μέρες του θηλασμού.

Όταν το μωρό είναι τοποθετημένο σωστά, όλη η θηλή σας και όσο το δυνατόν περισσότερη περιοχή (η πιο σκοτεινή περιοχή γύρω από τη θηλή σας) βρίσκεται στο στόμα του μωρού. Δεν πρέπει να αισθάνεστε σαν να σας δαγκώνουν ή να σας τσιμπούν.

Συμβουλή: Για να αποφύγετε να βλάψετε τις θηλές σας, μπορείτε να το κάνετε εισάγοντας το δάχτυλό σας στη γωνία του στόματος του μωρού σας και ανάμεσα στα ούλα.Μη βγάζετε ποτέ το μωρό από το στήθος χωρίς το σωστό χειρισμό, τραβώντας το γιατί αυτή η κίνηση θα τραυματίσει τις θηλές.

2: Ξεκινήστε αμέσως

Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε το νεογέννητό σας, ξεκινήστε να θηλάζετε αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού εάν είναι δυνατόν. Η επιθυμία να θηλάσετε είναι ισχυρότερη τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση.

Συμβουλή: Βάλτε το μωρό στο στήθος για 30 λεπτά έως 2 ώρες καθώς απολαμβάνετε την επαφή με το δέρμα. Η επαφή του δέρματος με το δέρμα ηρεμεί και χαλαρώνει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό και διεγείρει τις ορμόνες που υποστηρίζουν το θηλασμό. Αυτή η πρώιμη έναρξη του θηλασμού είναι ευεργετική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

3. Πώς να καταλάβετε πότε το μωρό πεινάει και χρειάζεται τροφή

Όταν αποχωρείτε από το νοσοκομείο, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να μην υπερβαίνετε περισσότερο από 3 ώρες πριν από τη σίτιση.

Ωστόσο, καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα χρειαστεί να μάθετε τις ενδείξεις πείνας του μωρού, ώστε να μπορείτε να πείτε πότε θέλει να το ταΐσετε ακόμη και πριν αρχίσει να κλαίει. Είναι καλύτερο να ταΐζετε το μωρό σας όταν είναι σε εγρήγορση.

Συμβουλή: Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι το μωρό σας πιθανότατα χρειάζεται τροφή.

  • Το μωρό χτυπάει τα χείλη
  • Στριφογυρίζει ή χτυπιέται
  • Πιπίλισμα στα χέρια
  • Ανοίγοντας το στόμα και γυρίζοντας το κεφάλι
  • Κλαψουρίζει

4. Οι θηλές σας θα σας ευχαριστήσουν για αυτήν την συμβουλή

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να συσκευάζετε την κρέμα θηλών στην τσάντα του νοσοκομείου σας για να την έχετε και να την χρησιμοποιήσετε το συντομότερο δυνατό. Χρησιμοποιήστε το πριν βλάψει τις θηλές σας γιατί αν δεν το κάνετε, τελικά θα τις βλάψουν.

Η κρέμα θηλών διατηρεί το στήθος σας ενυδατωμένο και βοηθά στην πρόληψη της ξηρότητας και του σπασίματος.

Συμβουλή: Αποκτήστε μια φυσική κρέμα θηλών που είναι ασφαλής εάν καταναλώνεται από το μωρό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό είναι έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το σκουπίζετε πριν από κάθε ροή.

Πιθανότατα θα χρειαστείτε μόνο ένα μπουκάλι που θα σας διαρκέσει μερικούς μήνες, οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε πολλά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως κρέμα πάνας ή βάλσαμο για τα χείλη. Είναι φοβερό.

5. Διαρροή στήθους

Ως μητέρα για πρώτη φορά μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο διαρρέουν τα στήθη σας. Μην ανησυχείτε όμως, είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα στήθη σας θα διαρρέουν ακόμη και όταν δεν θηλάζετε και εάν έχετε πολύ υψηλή ποσότητα, μπορεί να ξυπνήσετε με το κρεβάτι σας εμποτισμένο με μητρικό γάλα.

Συμβουλή: Αγοράστε επιθέματα και τοποθετήστε τα στο σουτιέν για να απορροφήσετε όλο το μητρικό γάλα που έχει διαρρεύσει. Οι στηθόδεσμοι με επένδυση που είναι αρκετά άνετοι για να κοιμηθείτε είναι πολύ χρήσιμοι για όλη τη νύχτα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος στο κρεβάτι σας για να προστατεύσετε το στρώμα σας.

6. Μην πιέζετε πάρα πολύ το χρονοδιάγραμμα

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της νέας μητέρας είναι το αν θα μπορεί να κοιμάται κανονικά τα βράδια. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινούν να βάζουν το μωρό σε μια ρουτίνα από νωρίς ώστε να το βοηθήσει να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.

Το πρόβλημα είναι ότι τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν και είναι σχεδόν αδύνατο να τα διατηρήσουμε σε ένα αυστηρό πρόγραμμα σίτισης.

Για χάρη της ψυχικής σας ευημερίας, σταματήστε να ακολουθείτε το δικό σας πρόγραμμα και αρχίστε να ακολουθείτε το πρόγραμμα του μωρού και δημιουργήστε μια χαλαρή ρουτίνα γύρω από αυτό.

Καλό θα ήταν στις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός μωρού να επικεντρωθείτε στην εκμάθηση του μωρού σας και την απόλαυσή τους.

Συμβουλή: Εάν τονίζετε ότι το μωρό σας τηρεί ένα πρόγραμμα, θυμηθείτε ότι το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργεί για σας και όχι το αντίστροφο. Εάν δεν λειτουργεί, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα και να εστιάσετε στο να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το μωρό. Μια χαλαρή ρουτίνα eat-play-sleep ή eat-play-eat-sleep μπορεί να είναι πιο πρακτική από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Κάντε στον εαυτό σας χάρη και προσαρμόστε τις ανάγκες σας.

7. Υποστήριξη, υποστήριξη, υποστήριξη

Η υποστήριξη είναι τόσο εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο όταν θηλάζετε αλλά γενικά ως νέα μητέρα. Χρειάζεστε υποστήριξη με τη μορφή συντρόφου, φίλου ή ακόμη και μέλους της οικογένειας που μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε τις πρώτες εβδομάδες και μήνες ενός νεογέννητου.

Συμβουλή: Ο θηλασμός μπορεί να σας επηρεάσει εύκολα και το να έχετε ένα άτομο υποστήριξης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Ακολουθούν διάφοροι τρόποι για να λάβετε υποστήριξη για το ταξίδι θηλασμού:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον διαθέσιμο για να σας βοηθήσει με τις καθημερινές σας ανάγκες, ώστε να μπορείτε να δώσετε περισσότερη προσοχή στο νεογέννητό σας.

Ελάτε σε επαφή με έναν σύμβουλο γαλουχίας, τον οποίο μπορείτε να θέσετε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό και να λάβετε την υποστήριξή τους.

Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι θηλασμού για να στηρίξετε το μωρό καθώς τα ταΐζετε και κάνετε τα χέρια σας ένα διάλειμμα.