Πράγματα που κάθε νέα μητέρα πρέπει να γνωρίζει.

Το να γίνεις μαμά για πρώτη φορά είναι ένα από αυτά τα σπάνια, ευλογημένα γεγονότα. Επειδή πρόκειται να είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής σου, δεν σημαίνει ότι θα είναι και η πιο εύκολη αλλαγή φυσικά. Για πολλούς, η μητρότητα είναι ακόμα μια μακρινή ιδέα. Είναι πιθανό να έχετε φίλους και οικογένειες που ξεκινούν αυτήν τη νέα περιπέτεια. Η κατανόηση του τι βιώνουν είναι σημαντική. Για άλλους, η ιδέα να ξεκινήσουν μια οικογένεια είναι λίγο πιο κοντά στον ορίζοντα. Ίσως ακόμη και με μια επικείμενη προθεσμία!

Το γεγονός είναι ότι η μητρότητα είναι μια περίοδος για άτομα για γερά νεύρα – ειδικά εκείνους τους πρώτους μήνες. Για πολλούς από εμάς, έχουμε περάσει τo περισσότερo καιρό από την ενήλικη ζωή μας κάνοντας εμείς κουμάντο. Ήμασταν ικανοί να οργανώνουμε δείπνα της στιγμής. Να περάσουμε μια Κυριακή στο κρεβάτι. Να στεγνώσουμε τα μαλλιά μας όταν είναι απαραίτητο. Πράγματα που τυχαίνουν να είναι μια από τις πιο αξέχαστες πολυτέλειες της ζωής.

Ειλικρινά, θα μπορούσα πιθανώς να προσφέρω εκατό διαφορετικά πράγματα που νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζει μια νέα μαμά. Κάθε εμπειρία είναι τόσο διαφορετική και κάθε παιδί είναι τόσο μοναδικό. Ακόμη και μια λίστα δεν θα καλύπτει όλα αυτά. Έχοντας αυτό κατά νου, έχω συνθέσει αυτά που αισθάνομαι ότι είναι τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που κάθε νέα μαμά πρέπει να γνωρίζει (και σύντροφος, παππούς και γιαγιά και θεία και φίλοι).

1. Τα πράγματα ενδέχεται να μην πηγαίνουν όπως τα περιμέναμε.

Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ θλιβερή συνειδητοποίηση για τις νέες μητέρες. Ξοδεύετε όλο αυτό το χρόνο προετοιμασίας, αλλά μόλις φτάσει το μικρό σας, όλα πηγαίνουν στράφι.

Τα μαθήματα βρεφικής φροντίδας συχνά προτείνουν στους νέους γονείς να δημιουργήσουν ένα σχέδιο γέννησης και η δημιουργία ενός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός πόρος για την ιατρική σας ομάδα (για να μην αναφέρουμε, να δώσουν σε εσάς και τον σύντροφό σας γαλήνη), αλλά θυμηθείτε ότι επειδή σκοπεύετε να γεννήσετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει και έτσι ακριβώς απαραίτητα. Είχα ένα μαιευτήρα που μου είπε ότι πάνω από το 80% των τοκετών δεν συμφωνούν με το προβλεπόμενο πρόγραμμα γέννησης.

Τούτου λεχθέντος, εάν η αίσθηση προετοιμασίας βοηθά να ηρεμήσει τα νεύρα σας, συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε. Αλλά αν βρεθείτε προ εκπλήξεως (και συνήθως συνέβη), να είστε χαλαροί. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παραγωγή γάλακτος ή δεν μπορείτε να κοιμίσετε το μωρό σας, μην τα βάλετε με τον εαυτό σας. Αγαπάτε αυτόν τον μικρό άνθρωπο τόσο πολύ και θέλετε να κάνετε τα πάντα τέλεια γι’ αυτόν. Αλλά θυμηθείτε ότι μόνο επειδή τα πράγματα δεν πρόκειται να προγραμματιστούν, δεν σημαίνει ότι δεν κάνετε καλή δουλειά.

2. Η σύνδεση με το μωρό μπορεί να πάρει χρόνο

Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί υπάρχει αυτή η ουράνια ευφορία που κατακλύζει τη νέα μητέρα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Πολλοί νέοι γονείς δεν θα αισθανθούν αυτή τη στιγμιαία, καρδιακή σύνδεση για μέρες και μερικές φορές ακόμη και μήνες. Όταν το παιδί σας έχει περάσει τις τελευταίες τέσσερις ώρες ουρλιάζοντας από τα κλάματα χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να βρεθείτε να καταραστείτε τη νέα μαμά που δημοσίευσε στο Instagram μια εκπληκτική selfie για το πόσο απολαμβάνει τη κάθε στιγμή της μητρότητας. (πιθανότατα είχε το θράσος να έχει βουρτσίσει τα μαλλιά της και να φορέσει και τα χείλη). Και η ενοχή που νιώθεις μπορεί να σε κάνει να αναρωτήσεις “τι συμβαίνει με μένα;”

Η απάντηση? Τίποτα. Αυτό το συντριπτικό, που προκαλεί δάκρυ, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εσένα. Η αγάπη για το μικρό σου θα έρθει σίγουρα, το υπόσχομαι, αλλά μην πανικοβάλλεσαι αν δεν είναι εκεί αμέσως. Είσαι σε καλή παρέα, ορκίζομαι.

3. Απλώς πείτε Ναι

Δεν είναι η ώρα να ντρέπεστε. Εάν ένας φίλος σας ζητήσει να σας φέρει φαγητό, πείτε ναι. Εάν η πεθερά σας θέλει να κρατήσει το μωρό για μια ώρα, ώστε να μπορείτε να κάνετε κάτι για εσάς, πείτε ναι. Εάν η κυρία που κάθεται δίπλα σας στο αεροπλάνο προσφερθεί να κρατήσει το μωρό σας ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, πείτε ναι. (Εντάξει, η εμπιστοσύνη του νεογέννητου σας κάποιον εντελώς ξένο μπορεί να είναι κάπως… αλλά βρίσκεστε σε αεροπλάνο, πού θα πάνε;). Ήμουν απρόθυμη να αφήσω το νεογέννητο μου με τη μαμά μου για μια ώρα, ώστε να μπορούσα να πάω στο παντοπωλείο με τον άντρα μου, αλλά είναι μέχρι σήμερα η καλύτερη ημερομηνία που έχω περάσει ποτέ.

4. Ο θηλασμός είναι δύσκολος

Θα ακούσετε πολλά για τη σημασία του θηλασμού – και ίσως να εκπλαγείτε με το πόσο παθιασμένοι μπορεί να είναι μερικοί άνθρωποι. Ενώ είχα πάντα προγραμματίσει να θηλάσω την κόρη μου, δεν ήμουν ένας από αυτούς τους βαρετούς υποστηρικτές. Εάν δεν λειτουργούσε, αλλάζαμε φόρμουλα. Το σχέδιό μου ήταν να θηλάσω για έξι μήνες και, όταν είναι δυνατόν, να αρχίσω να αντλώ και να αποθηκεύω αρκετό στη κατάψυξη, ώστε να έπαιρνε το μητρικό γάλα το πρώτο έτος. Πήρα μαθήματα, αγόρασα εξοπλισμό και μάλιστα επένδυσα σε καταψύκτη για αποθήκευση. Μετά από δύο καταστροφικές περιόδους μαστίτιδας (λοίμωξη στον ιστό του μαστού) και εβδομάδες ψαλιδίσματος μέσω τροφοδοσίας, η προμήθειά μου ήταν σχεδόν εξαντλημένη. Όσο πιο στρεσαρισμένη ήμουν, τόσο λιγότερο μπορούσα να παράγω. Μετά από δυόμισι μήνες, τελείωσα και εντελώς συνθλιμμένη έκανα πλήρη καταστροφή – και ο καταψύκτης κατέληξε να χρησιμοποιείται για κατεψυγμένα γεύματα.

Κανείς δεν γνωρίζει το ταξίδι σας, οπότε κανείς δεν πρέπει να κρίνει. Εάν ο θηλασμός δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την οικογένειά σας, αυτό είναι εντάξει. Μπορείτε να συνεχίσετε να είστε υπέροχοι γονείς και να έχετε ένα ευτυχισμένο, υγιές μωρό εάν επιλέξετε να του δίνετε σωστά τροφή. Και αν αποφασίσετε να θηλάσετε, αυτός είναι πολύ καλός και ένας θαυμάσιος τρόπος για να συνδεθείτε με το μωρό, αλλά να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας. Συχνά είναι μια δύσκολη  αρχή και για μερικές μητέρες μπορούν να χρειαστεί πραγματική δουλειά. Στο τέλος, απλώς κάντε ό, τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο – και μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να νιώθετε άσχημα γι’ αυτό.

5. Βρείτε υποστήριξη

Η αδερφή σας μπορεί να έχει τρία παιδιά κάτω των 5 ετών και ο καλύτερος φίλος σας μπορεί προγραμματίσει τα σχέδια του τέσσερις μήνες πριν από εσάς, αλλά δεν θα είναι τόσο χρήσιμο όσο νομίζετε. Οι πρώτοι μήνες είναι γεμάτοι ανατροπές που οι μόνοι που μπορούν να σας συμμεριστούν είναι αυτοί που περνούν το ίδιο πράγμα, ταυτόχρονα. Προτείνω όλες οι νέες μητέρες να γίνουν μέλη μιας γονικής ομάδας. Τα περισσότερα μαθήματα θα ομαδοποιήσουν οικογένειες των οποίων τα μωρά βρίσκονται μέσα σε λίγες εβδομάδες το ένα από το άλλο, οπότε όλοι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα παρόμοια ζητήματα. Είναι ένας καταπληκτικός πόρος – και συχνά μια πολύ απαραίτητη διέξοδος.

6. Η σχέση σας θα δοκιμαστεί

Για όσους από εσάς είστε αρκετά τυχεροί για να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι με έναν σύντροφο δίπλα σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να μεγαλώσετε προσωρινά και να μην σας αρέσει αυτό το άτομο. Μην φρικάρεις… είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τα καλά νέα είναι ότι η νέα σας ζωή θα αρχίσει να βρίσκει τον ρυθμό της. Τα πράγματα ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας θα εξομαλυνθούν. Η έναρξη μιας οικογένειας είναι η πιο εξαιρετική εμπειρία που θα μπορούσατε ποτέ να μοιραστείτε με κάποιον. Οπότε σίγουρα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

7. Δώστε στον εαυτό σας έξι μήνες

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, μην περιμένετε να μπείτε στον εγκέφαλό σας πριν από την εγκυμοσύνη ή ρούχα! Για τις περισσότερες γυναίκες, χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να αρχίσουν να ομαλοποιούνται το σώμα και οι ορμόνες σας. Ζούμε σε μια κουλτούρα όπου οι γυναίκες αναμένεται να κουνηθούν με τα κοκαλιάρικα τζιν τους πριν φύγουν από το νοσοκομείο. Αυτό είναι παράλογο. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις για τους οποίους το βάρος μόλις πέφτει, αλλά για το 99,9% από εμάς, θα χρειαστεί λίγος χρόνος.

Για να είμαι ειλικρινής, ο μεγάλος αγώνας βάρους είναι ένα από τα πολλά πράγματα που θα βιώσουν οι νέες μητέρες. Αφού γεννήσετε, είτε φυσικά είτε μέσω καισαρικής, θα χρειαστείτε χρόνο για να ανακάμψετε. Είναι η μεγαλύτερη φάρσα της μητέρας φύσης: ακριβώς όταν χρειάζεστε περισσότερο ξεκούραση και ύπνο, το μωρό σας θα σας αποτρέψει σχεδόν να μην έχετε τίποτα από τα δύο. Για τις πρώτες εβδομάδες, οι ορμόνες σας κάνουν μια πλήρη κάθετη πτώση. Απλώς αποδεχτείτε τώρα ότι θα περάσετε ώρες που τα αισθήματα σας θα είναι παράλογα και θα αναγκαστείτε να φοράτε σερβιέτες σε μέγεθος Τιτανικού. Η ασημένια επένδυση είναι ότι είναι όλα προσωρινά. Θα επιστρέψετε σύντομα στο να είστε ο παλιός σας εαυτός, δηλαδή την ώρα που τα μαλλιά σας αρχίζουν να σπάζουν ή να πέφτουν, αλλά νομίζω ότι έχω πει αρκετά για το θέμα τώρα. 

8. Είναι εντάξει να λυπάσαι για τον εαυτό σου.

Το να είσαι καινούργια μαμά είναι δύσκολο και μερικές φορές να κάνεις ένα καλό, παλιομοδίτικο πάρτι είναι ακριβώς αυτό που διέταξε ο γιατρός.

Διασκεδαστικό γεγονός: τα περισσότερα νεογέννητα είναι νυχτερινά. Κατά τη διάρκεια της μήτρας, τα μωρά αναπηδούν για ύπνο όλη την ημέρα από ενεργούς μητέρες και ως εκ τούτου περνούν τις περισσότερες νύχτες να κινούνται παλινδρομικα. Χρειάζεται λίγη ώρα για να προσαρμοστούν τα μικρά και κάθε μωρό θα το καταλάβει, αλλά, εν τω μεταξύ, οι νέες μητέρες πρέπει να είναι επιεικείς με τον εαυτό τους. Δεν υπάρχει πιο μοναχική ώρα από τις 3 π.μ. όταν το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο και δεν έχετε κοιμηθεί για μέρες. Το μικρό σας είναι ιδιότροπο, τρελό και μπερδεμένο, και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε βράχος, να σιωπήσετε και να προσευχηθείτε να κοιμηθεί ξανά.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν … κλάψτε. Μερικές φορές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κλαις μαζί τους. Δεν θα βοηθήσει απαραίτητα το μωρό σας να κοιμηθεί ξανά, αλλά τώρα και μια νέα μαμά αξίζει μια καλή κραυγή. Τα πράγματα φαίνονται πάντα πολύ πιο δύσκολα στη μέση της νύχτας, επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό να λυπάσαι για τον εαυτό σου. Απλώς θυμηθείτε ότι κάνετε τα καλύτερα!

(Ένα κομμάτι πρακτικών συμβουλών: σπατάλη. Πολλές νέες μητέρες θα πουν «το μωρό μου δεν του αρέσει το κουπί», αλλά αν συμβαίνει αυτό, πρέπει απλώς να τον σκουπίσετε πιο σφιχτά. Υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτό, αλλά είναι πιο εύκολο να απλά πάρτε τα λόγια μου για αυτό.)

9. Σταμάτα να συγκρίνεις

Εσύ, ο σύντροφος σου, το παιδί σου. Σταμάτα!

Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους θα καταφέρετε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε μην περιμένετε το ταξίδι σας να είναι πανομοιότυπο με κανένα άλλο. Εάν ο μικρός σας άνθρωπος δεν μπουσουλίσει την ακριβή εβδομάδα που σας λέει η Πρώτη Εβδομάδα του Μωρού, είναι εντάξει. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το μωρό σας και δεν υπάρχει τίποτα λάθος με εσάς. Αυτές οι οδηγίες είναι απλώς… οδηγοί. Μην τους δέσετε κόμπο.

10. Ακούστε το μητρικό σας ένστικτο. 

Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι έχουν εξελιχθεί ακόμα… εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Με όλες τις απόψεις που θα ακούσετε και τα αμέτρητα βιβλία που βρεθούν στο δρόμο σας, μια νέα μαμά πρέπει να κάνει ό, τι λειτουργεί για αυτήν και το μωρό της. Μην αισθάνεστε ενοχλημένοι ή πιεσμένοι σε κάτι που δεν λειτουργεί για την οικογένειά σας.

Πάνω απ’ όλα, το μόνο πράγμα που μπορώ να πω σε έναν νέο γονέα με απόλυτη βεβαιότητα είναι… αυτό θα περάσει επίσης. Στην αρχή, όλα είναι μια φάση ή ένα στάδιο, και εκείνα τα πράγματα που σας κρατούν τη νύχτα τώρα θα γίνουν δεύτερη φύση εγκαίρως ή δεν θα είναι πλέον ζήτημα.

Μερικές συμβουλές μπόνους:

Μην επενδύετε σε νεογέννητα ρούχα. Θα είναι πάντοτε σε πάνα και κουβέρτα τις περισσότερες φορές και θα ξεπεράσουν τα πάντα σε μια εβδομάδα.

Καθαρίστε το δωμάτιο του νοσοκομείου: κουβέρτες, καπέλα, πάνες, πάνες πάγου (για εσάς, όχι το μωρό), θερμόμετρα … οτιδήποτε.

Το άσχημο είναι και καλύτερο. Το κομψό και μινιμαλιστικό εξοπλισμό που φαίνεται υπέροχο με την αισθητική του οικογενειακού δωματίου σας δεν πρόκειται να τραβήξει την προσοχή ενός μωρού. Τέλος, σε όσες γυναίκες πρόκειται να γίνουν μητέρες κάνετε εξαιρετική δουλειά και το μικρό σας πρόσωπο είναι πολύ τυχερό που ΣΑΣ έχει μαμά.

Leave a comment